Innhold
Den 1. juli 2022 trådte åpenhetsloven i kraft i Norge. Lovens formål er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon om virksomhetens arbeid med disse forholdene.
Felles redegjørelse etter åpenhetsloven – 2024
- Innledning og kontaktinformasjon
Åpenhetslovens formål er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmenheten tilgang til informasjon om virksomhetens arbeid med disse forholdene.
Mediebedriftenes Landsforening (MBL) med tilhørende datterselskaper (Papirkjøp as, Mediebedriftenes Klareringstjeneste as og Nada as) overskrider en salgsinntekt på over NOK 70 millioner og en balansesum på over NOK 35 millioner, og er derfor omfattet av åpenhetsloven. MBL og tilhørende datterselskaper er sammen omtalt som MBL, med mindre annet følger av redegjørelsen.
I henhold til åpenhetsloven er MBL forpliktet til å:
* utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper,
* offentliggjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene, og
* besvare forespørsler fra allmennheten om hvordan MBL håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser som er identifisert i aktsomhetsvurderingen.
I denne redegjørelsen gis det en beskrivelse av MBLs virksomhet, MBLs retningslinjer og rutiner for å implementere og etterleve ansvarlighet i virksomheten, samt hvilke tiltak som MBL har iverksatt/planlegger å iverksette dersom det er identifisert forhold i aktsomhetsvurderingen.
Denne redegjørelsen er forankret i MBLs styre og er signert av styret og daglig leder, og gjelder for perioden 1. januar 2024 til 31. desember 2024. Redegjørelsen er offentliggjort på MBL sine nettsider: https://www.mediebedriftene.no/apenhetsloven/
Henvendelser knyttet til åpenhetsloven kan sendes til: apenhetslov@mediebedriftene.no Henvendelser besvares innen rimelig tid, og senest tre uker etter at den ble mottatt.
Bekymringer eller varslinger som gjelder grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsvilkår i MBLs egen virksomhet eller leverandørkjede bes også om å sendes til: apenhetslov@mediebedriftene.no. Kritiske henvendelser eller varslinger behandles omgående.
Det vil være økonomi- og administrasjonssjefen som mottar alle henvendelser til MBL med datterselskaper og svarer ut på vegne av alle selskapene.
- Om MBL
MBL er bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen for publisistiske medier med virksomhet i Norge. MBL er organisert som en landsforening under NHO-paraplyen. Inntektene kommer i all hovedsak fra kontingent/serviceavgift fra bedriftene som er medlemmer. I 2024 var det 14 ansatte i MBL.
MBL har som mål å bidra til å styrke og verne ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten som grunnleggende verdier i et demokratisk og åpent samfunn. MBL skal styrke og verne de publisistiske verdier som representeres av redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.
Virksomheten består blant annet i å drive politisk lobbyarbeid for medlemmene, og dokumentere bransjens utvikling. MBL er også part i tariffavtaler med arbeidstakerorganisasjoner og gir juridisk bistand innen arbeidsrett til medlemsbedriftene.
MBL støtter uttrykkelig fagorganisering, som bidrar til respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
MBL har tre datterselskaper som inngår i konsernet til MBL, og har følgende virkeområder:
- Papirkjøp as kjøper og selger avispapir til MBLs medlemmer.
- Mediebedriftenes Klareringstjeneste as inngår avtaler med medieovervåkere om digitale kopiering på vegne av kildene.
- Nada as utvikler og drifter NADA Express, et system for digital overføring av papirannonser. Systemet bidrar til automatisert arbeidsflyt og økt digital samhandling mellom annonsører/formidlere og medievirksomheter.
- Ingen av selskapene har egne ansatte.
- MBLs forankring av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i interne retningslinjer og rutiner
Det ligger i MBLs kjernevirksomhet som en arbeidsgiverorganisasjon å bidra til respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette gjelder for MBL sin egen virksomhet, men også i MBL sin leverandørkjede og forretningspartnere.
Styret og ledelsen i MBL har vedtatt en egen policy for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, som blant annet regulerer ansvarlighet i egen virksomhet, ansvarlighet blant leverandører og forretningspartnere og hvordan rutinen skal etterleves i praksis.
Det er styret i MBL som har det overordnede ansvaret for at arbeidet med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold blir forankret i MBL sitt virke. Administrerende direktør har ansvar for oppfølgning av åpenhetsloven, herunder utvikling og oppfølging av retningslinjer, etterlevelse av handlingsplan og instrukser, samt kontraktsutforming. Administrerende direktør vil forelegge saker for styret så langt det er nødvendig for å forankre en betryggende ansvarlighet. I tråd med åpenhetsloven gjennomføres det fortløpende aktsomhetsvurderinger etter behov. MBLs arbeid med åpenhetsloven omfatter også de tre datterselskapene.
- Funn fra aktsomhetsvurderingen
I henhold til åpenhetsloven gjennomfører MBL regelmessig aktsomhetsvurdering for å kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår leverandørkjede eller gjennom våre forretningspartnere. MBLs aktsomhetsvurdering er basert på OECDs veileder for aktsomhetsvurdering for ansvarlig næringsliv.
Egen virksomhet
Hoveddelen av produksjonen i MBL skjer internt av egne ansatte. Produksjonen knytter seg hovedsakelig til politisk påvirkningsarbeid, juridisk bistand til medlemmer innen arbeidsrett og utarbeidelse av statistikk. MBL selger tjenester i svært begrenset omgang, men kan viderefakturere noen tjenester til våre medlemmer. Det er totalt 14 ansatte i MBL, og alle er omfattet av norsk arbeidsmiljølovgivning med gode arbeidsvilkår. Vi har utført en intern gjennomgang av arbeidskontrakter og vilkår for å avdekke eventuelle avvik. Ingen avvik har blitt identifisert. Videre har MBL utarbeidet egne etiske retningslinjer for ansatte og systemer for internkontroll.
Datterselskapene Papirkjøp as, Mediebedriftenes Klareringstjeneste as og Nada as selger avispapir, og drifter tekniske løsninger for digital kopiering og annonsering, som er omfattet av norsk lovgivning. Det er ingen ansatte i disse selskapene.
Risikovurdering: Det har ikke blitt identifisert faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår i vår egen virksomhet.
Leverandørkjede og forretningspartnere
MBL oppdaterer løpende oversikten over leverandørkjeder og forretningspartnere, som grunnlag for mer omfattende kartlegging og risikovurderinger. For leverandører og samarbeidspartnere er oversikten, kartleggingen og risikovurderinger knyttet til land, bransje og innsatsfaktorer.
MBL konsern kjøper varer og tjenester fra ca. 160 leverandører og forretningspartnere. I hovedsak er MBLs leverandører og forretningspartnere norske og/eller nordiske og knyttet til tjenesteyting. Risikovurderingen er gjort på leverandører som utgjorde omtrent 92 % av innkjøpsvolumet.
Selskapet har relativt få leverandører, og disse består stort sett av norske og/eller veletablerte selskaper innen bransjer der risikoen for brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold vurderes som lav, slik som konsulenttjenester, IT mv. Flere av disse er også underlagt kravene i åpenhetsloven om å gjennomføre og redegjøre for sine aktsomhetsvurderinger. Generelt anses risikoen for brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold i den delen av leverandørkjeden som er nærmest oss for å være lav.
MBL er bevisst på at risikoen for eventuelle brudd kan være høyere bak første ledd i vår leverandørkjede. Leverandører kan bli bedt om å dokumentere sine aktsomhetsvurderinger. Dersom vi identifiserer direkte koblinger til brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold vil vi ta opp problemet gjennom dialog med leverandøren.
Risikovurdering: Det har ikke blitt identifisert faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår i vår leverandørkjede.
- Iverksatte og planlagte tiltak
MBL fortsetter med det systematiske arbeidet med å sikre ansvarlighet i egen virksomhet og hos våre leverandører og forretningspartnere.
Under følger en oversikt over iverksatte og planlagte tiltak som vil bidra til å ytterligere redusere risikoen for negativ påvirkning for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold:
- Utarbeidet og vedtatt egen rutine vedrørende anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter som blant annet regulerer ansvarlighet i egen virksomhet, ansvarlighet blant leverandører og forretningspartnere og hvordan rutinen skal etterleves i praksis.
- Utarbeidet en handlingsplan med konkrete tiltak for vårt videre arbeid med ansvarlighet i virksomheten og fordeling av ansvar for å følge opp tiltakene
- Fortsette med kontinuerlig kartlegging og aktsomhetsvurdering av våre leverandører og forretningspartnere og etterspørre mer informasjon der det er nødvendig
- Opprettet egen kanal apenhetslov@mediebedriftene.no, som kan benyttes til å håndtere henvendelser knyttet til åpenhetsloven. Allmennheten kan også benytte kanalen til å sende bekymringer/varsler på forhold som gjelder grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsvilkår i MBLs egen virksomhet eller i vår leverandørkjede.
***
Vedtatt av MBLs styre 19.06.2025