-
UD bidrar med 9 mill. til pressefrihets-prosjekter
Gjennom et flerårig samarbeid med MBL har WAN-IFRA mottatt betydelig økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet til sitt Media Professionals Programme i nye demokratier. Prosjektet bidrar til skolering av medieledere. Nylig kom en ny og langsiktig tildeling fra UD på hele 9 millioner kroner frem til 2019.
-
Nytt mva-fritak og ny postlov på agendaen i møte med kulturministeren
Mandag møtte presseorganisasjonene samlet hos kulturminister Trine Skei Grande og presenterte nye fakta med betydning for lønnsom drift i mediebransjen fremover. Det gjaldt særlig de alvorlige konsekvensene av forslaget om å redusere Postens omdelingsfrekvens til 2,5 dager per uke fra 2020, og avgrensingen av det kommende mva-fritaket for digital dybdejournalistikk – som må bli fremtidsrettet
-
Nullmomsen utvides
I revidert nasjonalbudsjett varsler regjeringen at den tar sikte på å innføre merverdiavgiftsfritak for «elektroniske tidsskrifter». - Det er positivt at det digitale mva-fritaket nå blir utvidet til å gjelde en større del av bransjen. Det vil ha stor betydning for de det gjelder og vi håper det kan skje raskt, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.
-
Det viktige mediemangfoldet
"Ett år etter at Mediemangfoldsutvalget sa det er nødvendig å øke støtten til norsk journalistikk med 735 millioner, legger flere norske medieselskap frem gode driftsresultater. Likevel har det aldri vært større behov for å fornye mediepolitikken," skriver konsernsjef Are Stokstad, Amedia i en kronikk i Dagens Næringsliv:
-
Høy pris for gratis strømming
"Telenor og Telia har lansert abonnementer hvor musikk fra noen strømmetjenester ikke regnes med i datapakkene. I samme slengen legger selskapene føringer for hvem som skal lykkes på nett. Det skader både forbrukerne og mediemangfoldet", skriver Mari Velsand, direktør, Medietilsynet, og Randi Flesland, direktør, Forbrukerrådet i en kronikk i Dagens Næringsliv 11. desember.
-
NHO: Mediestøtten bør opprettholdes
NHO advarer mot pressestøttekutt og ber om at regjeringen reverserer det foreslåtte kuttet på 25,7 mill. kr i Kulturdepartementets budsjett.
-
Det digitale MVA-fritaket må utvides
MBL deltok sammen med Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Fagpressen under Finanskomiteens høring om Revidert nasjonalbudsjett 2017 med et felles budskap om det digitale mva-fritaket:
-
Høring om ny åndsverklov: Dette mener MBL om forslaget til ny åndsverklov
"Regjeringens forslag til ny åndsverkslov innebærer en klar styrking av opphaverens stilling i forhold til gjeldende lov. En ytterligere styrking av opphaverens stilling ville gått på bekostning av utgivers og brukeres rettigheter og føre til en dramatisk forringelse av muligheten til å satse på produksjon av norsk innhold. Lovforslaget tar derfor hensyn til ny produksjon av åndsverk uten å forringe muligheten til å skape og beholde arbeidsplasser i bransjen", oppsummerer fagsjef Pernille Børset i Mediebedriftenes Landsforening.
-
Budsjettforliket: Reverserte pressestøttekutt og åpner for utvidelse av momsfritak
- Budsjettforliket i helgen var både gledelig og viktig for mediebransjen, sier styreleder i MBL, Tove Nedreberg. Pressestøtten opprettholdes på 2016-nivå, noe som innebærer at 10 mill. kr tilbakeføres i forhold til regjeringens forslag. Stortinget ber regjeringen vurdere utvidelse av momsfritaket for medier til å gjelde all digital journalistikk.
-
Statsbudsjettet 2017: Skuffet over nytt kutt i pressestøtten
- Det er skuffende at kulturministeren nok en gang kutter i pressestøtten. Hun er godt kjent med hvor tøffe tider det er i bransjen. Nå trenger mediehusene forutsigbarhet, men dette har hun valgt å se bort fra, sier Tove Nedreberg, styreleder i MBL.